Hledající & čekající

Podaří se mi také dnes najít kolem sebe něco dobrého?

Z celé řádky pro dnešek vybraných přísloví mě nejvíc zaujalo to o hledačích. Každý jsme přeci hledačem něčeho. Zajímavé je, že jak hledač dobrého, tak hledač toho špatného, se dočkají. Jinak řečeno – co hledáš, toho se ti nakonec dostane. Je to dobrá zpráva? Pro toho, kdo hledá špatné, kdo ve svém zacílení míjí správný cíl, kdo čeká neštěstí, to podle mého moc dobrá zpráva není. Vždyť to, čeho se obávají, se nakonec opravdu stane.

Pamatuji si z hodin psychologie, že naprostá většina věcí, kterých se obáváme, nikdy nedojde svého naplnění. Četl jsem o průzkumu, (který byl vykonán s účastí jen několika desítek osob s úzkostnou poruchou), že v jejich případě nedošlo k naplnění 92% obav. U některých respondentů se dokonce nenaplnila obava ani jediná.

Z toho mi vyplývá, že s obavami je potřeba pracovat. A opak očekávání špatného, tedy vyhledání alespoň něčeho dobrého v každém mém prožitém dni, zní jako celkem dobrý terapeutický začátek. Hlavně si všechno hned nemalovat na černo jako smolař z vtipu, který mi včera přečetl v dětském časopisu náš syn:

V letadle se baví vedle sebe sedící páni: „Vždy když letím letadlem se stane něco strašného.” V tom okamžiku letuška oznamuje: „Naše letadlo padá a my jsme nad oceánem, kde jsou nebezpeční žraloci. Každý z vás dostane píšťalku a když zapískáte, žralok odplave.” „Neříkal jsem to?“ pokračuje smolař. „Teď buď dostanu rozbitou píšťalku, nebo natrefím na hluchého žraloka!”

Člověk často dělá plány, jen aby mu je Bůh zvrátil. Ale kde je konečným cílem hledání pravdy, nechť jakkoli jsou zkříženy lidské plány, výsledek není nikdy škodlivý a je často lepší, než jsme čekali. (Mahátma Gándhí)

V hledání dobrého se mám pořád co učit. Děkuji za otevírání očí, abych věděl, že mám lidem kolem sebe i co dobrého nabídnout.

Systematické čtení z Bible na každý den vydává Scripture Union.